Kumpanjolsko odjeljenje


Kumpanjolsko odjeljenje

Kumpanjolsko odjeljenje ima zadatak očuvanja, usavršavanja i izvođenja mačevalačke igre Kumpanjije po kojoj je Udruženje i dobilo ime. To je najznačajnije, najveće i najreprezentativnije odjeljenje. Kako je već navedeno, glavni godišnji javni nastup Udruženja je 28. travnja, na dan Sv. Vincence. Tada se Kumpanjija igra po izvornim pravilima. Pripreme za taj dan traju mjesecima. Igrači se svakodnevno uvježbavaju, provjerava se i obnavlja nošnja, popravljaju mačevi… Tu vojvoda pomno pregleda svakog vojnika da se uvjeri da su svi uredno obučeni, a mač čvrst i siguran za igru. Tada ˝vojska˝ krene preko Zlinja prema plokati. Došavši na plokatu, kapitan kod glavara (obično je to načelnik Općine) traži dozvolu za izvođenje igre:

«…Dopušća li Vaša voja da izveden ples od boja…»
Nakon toga ide u crkvu pomoliti se pred oltarom sv. Vicence
« Sveta Vice mučenice našeg mjesta zaštitnice, zagovor tvoj sveti išćen za blagoslov Boga višnjeg. Da svi ki su savnon došli virni, zdravi doma pošli»

Tada župnik blagoslovi kapitana i cijelu Kumpanjiju. Sada je sve spremno i igra može početi. Sama se igra sastoji od 23 figure, od kojih se neke ponavljaju po tri puta, a traže izuzetnu spretnost i fizičku pripremljenost igrača. Svaka figura ima svoj naziv, npr: kapitan križa pijacu, spuž, mimo mače, filavanje, spuntavanje dupli punti: duploduplini, korta, osić kapitanu glavu… Svakako najzanimljivija figura je moštra (mačevanje). Tu svaki igrač ponosno iskazuje umijeće igranja i vještinu baratanja mačem. Početak i kraj igre obilježen je barjaktarovim ponosnim vijanjem hrvatske trobojnice. Barjaktar (alfir) vije zastavu u vodoravnom položaju iznad glave, pazeći da zastavom slučajno ne dotakne nekoga od kumpanjola ili prisutne publike. Sam barjak dug je tri, a širok dva metra pa je za rukovanje njime potrebna snaga i izuzetna vještina. Prije osnivanja samog Udruženja u Blatu je postojalo više Kumpanjija. Svaki je imućniji plemić imao svoju družinu s kojom bi izvodio igru. Tako se znalo dogoditi da se istodobno na plokati nađu dvije vojske koje bi onda započele «borbu» za što bolje mjesto za igru. U spomen na ta vremena, od osnivanja Udruženja 1927. godine, svakih se deset godina ili prigodom neke druge velike svečanosti izvodi tzv. kombatimenat, tj. borba dviju vojski. Nadmetanje započinju barjaktari koji, stojeći jedan nasuprot drugome međusobno udaljeni nekoliko koraka, viju svoje zastave nastojeći da onaj suprotni popusti ili mu se zastava zavije. Nakon te borbe, koja zna trajati dosta dugo (o čemu svjedoče stihovi… a da mi ni radi kapitana, drža bi te do mrklega mraka…), započeto nastavljaju kapitani. Oni se međusobno mačuju, moštravaju; oštro, junački. Na kraju jedan od njih popušta, a borba završava skidanjem kape i poljupcem, čime se iskazuje viteško poštovanje protivnika.

Prehrambeno odjeljenje

Prehrambeno odjeljenje čuva od zaborava stara, tradicionalna blatska jela, slastice i pića. Ono danas svoj rad očituje organizacijom «Kućne zabave», večeri u kojoj se pokušava, bar na trenutak, pobjeći od svakodnevne životne užurbanosti i svega što takav život nosi, a najviše od moderne, instant kuhinje. Udruženje gaji lijep običaj da, kao pristupnicu «Kućnoj zabavi» članovi Udruženja i njihovi gosti moraju sami napraviti i donijeti nešto od starinske spize i kapljice, tako da se na prepunom stolu mogu naći brojni specijaliteti od kojih se neki više i ne nalaze u svakodnevnoj prehrani.

Odjevno odjeljenje

Odjeljenje skrbi o narodnoj nošnji Blata, koju Udruženje koristi u svojim plesovima. Danas originalne, stare nošnje ima malo pa se ona brižljivo čuva, a replike se izrađuju od novih materijala koji su najsličniji originalu. Osnovne sirovine za izradu tradicijske odjeće na otoku bile su vuna i lan. Uz ove, domaće sirovine rano se javlja i pamuk, te neke bogatije tkanine (svila, damast…). Sve dijelove muške i ženske nošnje krojile su i ručno šivale žene za svoje ukućane i suseljane.

Tancarsko odjeljenje

Poslije Kumpanjije izvodi se tanac - ples parova. Narodni pjesma govori: «Kako kaže povjesnica Blata kad se igra Kumpanjija naša. Igru treba tancen završiti i divnice naše zavrtiti»

Odjeljenje pokladnih plesova

U domenu odjeljenja pokladnih plesova spada očuvanje i obnavljanje pokladnih plesova kojima je Blato u prošlosti obilovalo. Spomenimo samo neke: četiri pasa, polka, mazurka, barcer… Odjeljenje u doba poklada organizira plesne večeri – munde. Na njima su uz svirku butunare plešu stari plesovi. Munde su tradicionalan oblik zabave gdje se, uz ples i druženje, nađe i dobre «spize» i vina pa nerijetko poteče i pjesma. U okviru stalnih nastupa Udruženja, odjeljenje pokladnih plesova izvodi kotiljun, četvorku i splet pokladnih plesova.